Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadova armáda vyhrožuje Izraeli odvetnou akcí

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek – Z důležitého vojenského letiště nedaleko Damašku stoupá kouř. Otřáslo jím několik výbuchů, které mají podle Sýrie na svědomí Izraelci. Tamní armáda už slibuje odvetu. Podle experta jde ale spíše jen o plané výhrůžky.

Syrská armáda už varovala Izrael před důsledky. Jak popisuje stanice Al Jazeera, výbuchy probudily obyvatele jihozápadního předměstí Damašku v pátek brzy ráno, oblast zahalil velký oblak dýmu.

Syrská státní televize citovala armádu, podle které bylo několik raket vypáleno z oblasti v blízkosti jezera Tiberias v severním Izraeli. Těsně po půlnoci střely zasáhly leteckou základnu používanou elitními gardami prezidenta Bašára Asada.

„Syrské velení armády a ozbrojené síly varují Izrael z následků do očí bijícího útoku a napětí. Budeme pokračovat v boji proti [tomto] terorismu a pachatelům amputujeme ruce," uvedla armáda ve svém prohlášení. Jestli útok způsobil nějaké ztráty na životech, však neuvedla. Na místě však zasahovali záchranáři a na videích, která se objevila na internetu, je vidět krev.

Letiště, které se nachází jen pár kilometrů od prezidentského paláce Asada, sloužilo jako základna k odpalování raket na oblasti na předměstí Damašku, které dříve kontrolovali povstalci. Podle syrské vlády šlo už o třetí takový útok ze strany Izraele za poslední dobu.

Dne 7. prosince syrská vláda uvedla, že Izrael vypálil raketu, které dopadla nedaleko letiště Mazzeh. O týden dříve podle agentury Sana izraelská letadla vypálila dvě rakety z libanonského vzdušného prostoru směrem k okraji Damašku do oblasti Sabboura. Izraelská armáda odmítla tyto případy komentovat, žádnou bezprostřední reakci nevydala ani k pátečnímu útoku.

Jak ale poukazuje Al-Jazeera, předpokládá se, že Izrael uskutečnil řadu leteckých úderů v Sýrii v posledních několika letech, které cílily na pokročilé zbraňové systémy, včetně raket ruské výroby, protiletadlových raket a Íránem vyrobených raket, stejně tak útočil na pozice libanonského Hizballáhu v Sýrii.

Lawrence Korb, bývalý náměstek amerického ministra obrany, řekl Al Jazeeře, že i když syrská armáda varovala před důsledky činu, je velmi nepravděpodobné, že by svá slova změnila v nějakou akci. „To poslední, co Sýrie chce udělat, je přivést Izrael do této války, kterou Asadova vláda vede proti umírněné opozici a dalším ozbrojeným skupinám," řekl.

„Mezitím, Izraelci posílají zprávy, podle kterých nechtějí, aby měl Hizballáh zbraně, které by bylo možné použít proti Izraeli,“ dodává Korb. Izraelští bezpečnostní úředníci už vyjádřili znepokojení nad zapojením Hizballáhu v syrské občanské válce, kde skupina hraje významnou roli. Nedávno například pomohla syrské armádě znovu získat východní sektor města Aleppo.

Izrael zůstal z velké části syrskou občanskou válkou nezasažen, objevily se pouze sporadické případy zbloudilého ostřelování, které zasahovalo na jeho území. Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman nedávno zopakoval postoj své vlády, která se do války zapojit nechce.

Témata:  Sýrie Izrael Syrská krize Bašár Asad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy