Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobaltské státy podepsaly dohody o postavení amerických vojáků

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Vilnius - Litva a Estonsko dnes podepsaly se Spojenými státy dohody o postavení amerických vojáků, které do Pobaltí vyslala vláda odcházejícího prezidenta Baracka Obamy. Lotyšsko stejnou dohodu podepsalo v pátek.

Uzavřením těchto smluv chce Pobaltí posílit formální závazky Washingtonu vůči spojencům, obávajícím se případných snah Ruska o jejich destabilizaci, poznamenala agentura AFP.

Současně připomněla Trumpovy výroky svědčící o snaze zlepšit vztahy s Moskvou a podmínit podporu spojencům jejich přispíváním Severoatlantické alianci (NATO), které vyvolaly zmatek v pobaltských státech, dobře si pamatujících sovětskou okupaci. Navíc v Lotyšsku a Estonsku žijí silné ruské menšiny.

"Čas se počítá a nechceme, aby přechodné období (ve Washingtonu) zpomalilo tento proces (rozmístění amerických vojáků)," řekl AFP šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius.

Linkevičius se vyjádřil obdobně jako lotyšský ministr obrany Raimonds Bergmanis, který při pátečním podpisu dohody s Američany poradil "nekrmte znepokojení" ohledně případné změny americké politiky vůči Pobaltí.

Všechny tři dohody zajišťují, že americký vojenský personál a rodinní příslušníci zůstanou pod americkou jurisdikcí, s výjimkou závažných zločinů.

Dohoda s Litvou, která byla dosud jako jediná zveřejněna, počítá s tím, že místní justice by řešila pouze případy "velice závažných" deliktů. V dokumentech lotyšské vlády je uvedeno, že americký personál se těší imunitě, s výjimkou případů, kdy americká armáda povolí místní prokuratuře stíhání.

Témata:  Litva Estonsko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy