Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti tvrdí, že jim v rodné zemi jde o život, pak tam ale jezdí na dovolenou, píše deník

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Basilej – Migranti, kteří získali povolení k pobytu ve Švýcarsku na základě argumentu, že jim v jejich domovské zemi hrozí smrt, využívají peníze se sociálních dávek k tomu, aby financovali svou dovolenou ve své vlasti. Píše o tom švýcarský list Basler Zeitung.

Největší noviny v regionu Basilej připomínají, že švýcarská média již dříve přinesla informace o tom, jak tisíce migrantů každý rok míří do Eritreje na dovolenou – a to přesto, že předtím uvedli, že ze země ležící na severovýchodě Afriky uprchli z obav o svůj život. Ačkoliv velká část Eritrejců ve Švýcarsku azyl nezískala, úřady jsou v otázce jejich deportace bezmocné, protože jejich vlast je považována za příliš nebezpečnou.

List sice poukazuje na to, že v současné době neexistuje přímé spojení mezi Curychem a Eritreou, odkazuje ale na svůj výzkum podle kterého celá řada migrantů cestuje přes Istanbul, odkud je možné se dostat buď do súdánského Chartúmu nebo přímo do eritrejské metropole Addis Abeba. Denně tímto způsobem údajně cestuje asi 50 lidí.

Deník také uvádí, že taková cesta i se zpáteční letenkou přes Istanbul stojí v zimě asi 599 švýcarských franků (asi 15 tisíc korun) a v létě asi 650 franků (16 300 korun). Připomíná také, že čtyři z pěti Eritrejců žijí ve Švýcarsku pouze z dávek, které „jsou zřejmě tak velkorysé, že je možné je využít na cestu domů“. 

Švýcarský Státní úřad pro migraci (SEM) uvádí, že kvůli tomu, že neexistují žádné přímé lety do Eritreje, je obtížné určit, kdo přes jinou zemi do tohoto afrického státu odcestoval. Úřady v loňském roce odhalily pouze několik málo případů.

Mezi roky 2010 až 2014 úřady zaznamenaly asi 50 tisíc žádostí migrantů a lidí s dočasným povolením pobytu ve Švýcarsku, kteří chtěli odcestovat do zahraničí – a 97,5 procentům z nich bylo vyhověno. Celkem 15 tisíc těchto žádostí podali právě Eritrejci – to podle listu naznačuje, že ačkoliv úřady mluví o ojedinělých případech, ve skutečnosti může jít spíše o masový jev.

Témata:  uprchlíci Švýcarsko Eritrea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy