Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina islamistů zaútočila na policii v čečenském Šali

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Moskva - V čečenském městě Šali vypukla v noci na dnešek přestřelka, při níž zahynulo pět lidí a další dva lidé utrpěli zranění. Totožnost tří mrtvých ozbrojenců je známá. Jde o členy skupiny napojené na Islámský stát.

Podle agentury TASS o tom informoval oficiální web čečenské vlády s odvoláním na prezidenta Ramzana Kadyrova.

Střet vypuknul, když policisté na kontrolním stanovišti v centru Šali chtěli prověřit přicházející podezřelé osoby. Skupina zahájila palbu a hodila na stanoviště granát. Při následném boji zahynuli dva policisté a tři útočníci. Zranění utrpěli také dva civilisté.

Skupinu radikálů ze Sýrie řídí Čečenec Magomed Rašidov pocházející ze Šali, který se přes internet rovněž snaží do řad islamistů verbovat další mladé lidi.

Podobné ozbrojené útoky jsou nyní v Čečensku na jihu Ruska méně časté, než tomu bylo dřív. Na rozdíl od sousedního Dagestánu. Po první čečenské válce v letech 1994-1996 se tehdejší protiruské povstání postupně islamizovalo, překročilo čečenské hranice a stalo se z něj aktivní ozbrojené islamistické hnutí v celém severokavkazském regionu.

Témata:  Čečensko Islámský stát Rusko

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:06

Před 20 lety se EU výrazně rozšířila. Kdy Unie přijme další státy?

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy