Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda EU-Turecko po třech týdnech? Vráceno pouze 340 uprchlíků, dnes jich odplulo 18

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Před třemi týdny vstoupila v platnost dohoda mezi EU a Tureckem a za tu dobu bylo z Řecka vráceno jen asi 340 běženců. Dnes jich v rámci návratového programu odplulo 18.

Dohoda mezi Evropskou unií a Ankarou, platná od 20. března, předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Dnes odplula jedna loď se 13 migranty z řeckého ostrova Lesbos do tureckého Dikili, druhá s pěti uprchlíky vyplula z ostrova Chios do Çeşme. Běženci byli většinou Afghánci a žádný z nich nepožádal v Řecku o azyl.

Podle dnešního oznámení Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) bylo dosud z Turecka do evropských zemí převezeno na 350 Syřanů. Tento týden by mělo být posláno dalších 300, zejména do Francie.

S vracením migrantů do Turecka začaly Atény 4. dubna, krátce nato se ale přesuny zastavily proto, že řecké úřady nezvládaly mimořádné zvýšení žádostí o azyl. Uprchlíci totiž začali masově žádat o azyl, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

EU za pomoc při zvládání migrační krize slíbila Ankaře celkem šest miliard eur (asi 162 miliard korun), obnovení zamrzlého jednání Turecka o jeho vstupu do EU a zavedení bezvízového styku pro turecké občany do konce června. Podle Bruselu zatím Ankara plní jen 19 ze 72 kritérií pro bezvízový styk. Dnes turecký vicepremiér Mehmet Şimşek oznámil, že Ankara splní všechna kritéria do začátku května.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy