Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk: Rozpad EU nepovede k suverenitě. Byli bychom závislí na USA, Rusku a Číně

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
Foto: g7germany.de

Brusel - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes dopisem pozval prezidenty a premiéry zemí unie na páteční neformální summit v maltské metropoli Vallettě. Uvedl v něm, že Evropská unie v současnosti čelí výzvám, které jsou nebezpečnější než cokoliv za uplynulých 60 let evropské integrace

Tusk upozornil, že rozpad EU by nevedl k obnově "jakési bájné plné suverenity" jejích bývalých členů, ale naopak k jejich závislosti na mocnostech jako jsou USA, Rusko nebo Čína.

"Změna ve Washingtonu staví EU do složité situace. Zdá se totiž, že nová administrativa zpochybňuje posledních 70 let americké zahraniční politiky," napsal Tusk o krocích týmu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Objektivně vzato není podle Tuska důvod, proč by se Evropa a její lídři měli podbízet vnějším silám a jejich vládcům. "Dnes se musíme jasně postavit za naši důstojnost, důstojnost spojené Evropy - bez ohledu na to, zda mluvíme s Ruskem, Čínou, Spojenými státy či Tureckem," napsal.

V odstavci týkajícím se vnějších výzev přitom Tusk novou administrativu v USA zmínil společně s asertivním chováním Číny, s ruským postupem vůči Ukrajině i dalším sousedům, s Islámským státem a válkami, terorem a anarchií na Blízkém východě. Poprvé v historii se ve stále multipolárnějším světě mnozí projevují protievropsky či "přinejlepším euroskepticky" podotkl. Upozornil také na růst nacionalismu a xenofobie v unii samotné.

"Třetí hrozbou je stav mysli proevropských elit. Stále více je viditelný pokles víry v politickou integraci, poddávání se populistickým argumentům a zpochybňování základních hodnot liberální demokracie," napsal Tusk.

Témata:  Donald Tusk EU Donald Trump

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy