Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má Islámský stát finanční problémy? USA zničily miliony dolarů

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Během náletů proti hnutí Islámský stát bylo podle americké armády zničeno až 800 milionů dolarů.

Americký major generál Peter Gersten uvedl, že se zaměřili na zásoby finančních zdrojů Islámského státu. Podle něj vzrostl úspěch zamezení přísunu nových příjmů a zničení finančích zásob o 90 %.

Proběhlo 20 náletů, které měli za cíl právě finanční oslabení IS. Gersten během konference neupřesnil, jak vědí, kolik peněz bylo zničeno. "Předpokládáme, že například v jednom domě v Mosulu bylo zničeno 150 milionů dolarů. Dostali jsme zprávu, ve které místnostni jsou peníze uchovávány a poté jsme na něj zacílili útok," cituje zástupce velitele pro operace proti IS BBC.

Ačkoliv připouští, že je těžké odhadnout přesnou částku, odhadují, že bylo zničeno 500 - 800 milionů dolarů. 

"Jsme svědky zlomení jejich morálky, vidíme jejich neschopnost platit, vidíme neschopnost bojovat, sledujeme narůstající pokusy o uprchnutí z IS nejrůznějšími způsoby," dodal Gersten. Ubývá prý těch, kteří se k nim chtějí přidat. Loni to bylo za měsíc asi 1500 - 2000 lidí, dnes je jich podle Gesterna asi 200. Islámský stát tak přichází o území, finance i bojovníky.

Témata:  terorismus Islámský stát finance

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy