Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemí se obává hackerů. Parlamentní volby vyhodnotí ručně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Amsterodam – Nizozemci budou v parlamentních volbách výsledky hlasování přepočítávat ručně. Mají totiž obavy z hackerských útoků. Informovala o tom televize RTL News s odvoláním na nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka.

Ministr připustil, že existuje riziko, že by mohlo dojít na zmíněné útoky. Jsou náznaky, že některé strany, „například Rusové", by se mohli zajímat o volební proces v Nizozemsku, upozornil Plasterk.

Podle ministra nesmí nic vrhnout stín na výsledky hlasování. „V nastávajících volbách se budeme muset vrátit ke starému dobrému papíru," zdůraznil. Proto úřady upustí od využívání tradičního automatizovaného přepočítávání hlasů řízeného počítačovým programem.

Tento týden také nizozemská ústřední volební komise oznámila, že dala bezpečnostní počítačové firmě za úkol ověřit slabiny příslušného softwaru. Média v této souvislosti spekulovala, že program je zastaralý a snadno zranitelný.

Témata:  Nizozemí volby Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy