Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk: Nastal čas uzavřít migrantům trasu z Libye do Itálie

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - "Prezident" EU Donald Tusk po dnešním jednání s libyjským premiérem Fáizem Sarrádžem uvedl, že nastal čas uzavřít migrační cestu z Libye do Itálie. Tusk o věci už ve středu podle svých slov "dlouze hovořil" s italským premiérem Paolem Gentilonim.

Konkrétními návrhy jak přesně toho ve spolupráci se Sarrádžovou mezinárodně uznávanou vládou dosáhnout, budou premiéři a prezidenti zemí Evropské unie probírat v pátek při své neformální schůzce v maltské La Vallettě.

Evropa už podle Tuska ve východním Středomoří ukázala, že ve spolupráci s partnery dokáže migrační trasy uzavřít. Šéf Evropské rady přitom připomněl dohodu unie s Tureckem.

Tusk ve středu jednal s italským premiérem a nyní novináře ujistil, že uzavření trasy je v evropských a libyjských možnostech. "Potřebujeme jen plnou rozhodnost to udělat. Dlužíme to těm, kdo riskují své životy, ale také Italům a všem Evropanům," dodal Tusk.

Sarrádž před novináři migraci označil spolu s terorismem za dva hlavní okruhy společného zájmu jeho vlády a Evropské unie. "Migrační problematika je dramatická a má mnoho rovin - bezpečnostní, sociální, ekonomickou a politickou. Musíme najít cestu, jak vyřešit všechny tyto prvky," řekl Libyjec. Společně je podle něj třeba cestu uzavřít a vracet migranty do zemí původu, kde ovšem budou moci najít práci a nebudou nuceni riskovat životy při dalším pokusu odejít jinam.

V Libyi samotné, kde EU podporuje mezinárodně uznanou vládu, je podle Tuska nyní potřeba začít jednat s těmi, kdo zatím nové instituce nepodporují. "Libyjci prokázali rozhodnost v boji s terorismem, nicméně hrozba v Libyi a okolních zemích trvá a je tak třeba v úsilí vytrvat, aby byl terorismus vymýcen a nevrátil se."

Témata:  Donald Tusk Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy