Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětská nevěsta? Afghánka neměla se svým mužem dobré vztahy, toto se stalo

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul – Velmi krutým způsobem potrestal Afghánec svou třiadvacetiletou manželku. Jak informuje BBC, muž ji svázal a uřízl uši. Žena - Zarina - je nyní ve stabilizovaném stavu v nemocnici, ale je velmi traumatizována.

„Nedopustila jsem se žádného hříchu. Nevím, proč mi to manžel udělal,“ cituje BBC ženu. Místní policie pro média uvedla, že její manžel je nyní na útěku a že se pohybuje v okrese Kashinda.

Žena vypověděla, že nevyprovokovaný útok přišel velmi nečekaně ve chvíli, když ji manžel probudil. Vdaná byla od 13 let a pro BBC uvedla, že její „vztahy s manželem nebyly dobré“. Zarina si například stěžuje, že se jí její manžel snažil zabránit vídat její rodiče. Uvedla také, že už za něj nechce být provdána.

I'd join a march for Zarina outside the Afghan Embassy. Hamid Karzai should sign off legislation to protect females https://t.co/4wg6Xv3l0M

— Marvin (@MarvinPolitics) 1. února 2017

 

„Je to velmi podezřívavý muž, často mě obviňoval, že jsem mluvila s cizími muži, když jsem chodila za svými rodiči,“ uvedla Afghánka s tím, že požádala o jeho zatčení a stíhání.

BBC připomíná, že za poslední dobu došlo v Afghánistánu k různým případům domácího násilí. Mladé ženě jménem Reza Gul v lednu 2016 její vlastní manžel uřízl nos. Další ženu její manžel málem ubil k smrti. V listopadu 2015 byla jedna Afghánka ukamenována kvůli údajnému cizoložství.

Afghánská vláda se opakovaně pokoušela zavést zákony na ochranu žen před domácím násilím. Prezident Hamid Karzai v době své vlády nemohl - nebo nechtěl - podepsat legislativu i přesto, že byla schválena oběma komorami parlamentu, připomíná server.

Témata:  Afghanistán manželství

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy