Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo nemá dost? Budeme pravidelně přijímat další uprchlíky, oznámila Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ankara - Německá kancléřka Angela Merkelová si z kritiky, která se na její hlavu snáší kvůli přijetí velkého množství uprchlíků do Německa, zřejmě nedělá těžkou hlavu. Rozhodla se totiž, že bude měsíčně přijímat stovky nových migrantů.

Německo bude každý měsíc z Turecka přejímat 500 nových uprchlíků. Během návštěvy v Ankaře to oznámila německá kancléřka Angela Merkelová, která se takto vyjádřila po setkání s tureckým premiérem Binalim Yildirim.

"Rozhodli jsme se, že každý měsíc přijmeme 500 uprchlíků, díky čemuž budeme moci být nápomocni v konkrétních případech," řekla Merkelová podle agentury DPA bez dalších podrobností. Člen německého vládního kabinetu, který si nepřál být jmenován, pro agenturu dodal, že se německá vláda takto rozhodla již před několika týdny.

Merkelová se setkala také s tureckým prezidentem Erdoganem, kterého vyzvala k tomu, aby respektoval svobodu projevu. S Erdoganem také diskutovala o společných zájmech v boji proti terorismu.

Kancléřka rovněž slíbila, že tureckého prezidenta podpoří při hledání původců vojenské vzpoury, k níž došlo loni v létě. V Turecku od té doby stále platí výjimečný stav, který dává bezpečnostním složkám širší pravomoci.

Úřady dosud zakázaly kolem 130 novin, televizních a rozhlasových stanic a dalších médií. Vláda obvinila média ze spolupráce s hnutím muslimského duchovního Fethullah Gülen, jehož Ankara podezírá ze zosnování převratu.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy