Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsie poslala pomoc muslimským Rohingům. V Barmě dlouhodobě čelí perzekuci

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Rangún - OSN a jihovýchodní Asie řeší osud muslimských Rohingů, kteří dlouhodobě čelí perzekuci v Barmě. Malajsie v pátek vyslala loď s humanitární pomocí a vůdkyně vládnoucí strany v Barmě Su Ťij slíbila, že nechá prošetřit zločiny vůči Rohingům.

Zásilku zorganizovaly malajsijské muslimské skupiny ve spolupráci se zahraničními humanitárními organizacemi. Akci podpořila i vláda v Kuala Lumpuru. "Je to historická chvíle... vznešená snaha, která ukazuje, že všechna bolest a utrpení Rohingů v Barmě nebude ignorováno," řekl premiér většinově muslimské Malajsie Najib Abdul Razak.

Loď převáží kolem 2200 tun potravin a nouzových zásob. Zhruba 500 tun má být vyloženo v největším barmském městě a přístavu Rangúnu, kam podle organizátorů plavidlo dorazí nejspíš 9. února.

Zbytek nákladu chce Kuala Lumpur dopravit do Arakanského státu, který je domovem Rohingů. Barma ovšem odmítá vpustit loď do hlavního města Arakanského státu. Bangladéš zase nepovolila její přistání u města Teknaf na jihovýchodě země.

Barma neuznává Rohingy jako etnikum. Tvrdí, že to jsou nelegální přistěhovalci ze sousedního Bangladéše, ačkoli žijí v zemi už po generace.

Podle vyšetřování OSN se barmské bezpečnostní síly dopustily na neoblíbené menšině masových vražd, znásilňování a vypalování vesnic. Barmská vláda včetně Su Ťij obvinění ze zvěrstev páchaných vojáky dlouho popírala. Loni na konci prosince ale na krutosti v zemi upozornilo v otevřeném dopise jedenáct nositelů Nobelovy ceny za mír, kteří také Su Ťij vytkli údajnou laxnost.

Témata:  Barma Malajsie Aun Schan SuŤij

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy