Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se zastal Putina: Je to vrah? Naše naše země taky má dostatek zabijáků

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Velký poprask vyvolal americký prezident Donald Trump, který v sobotu v rozhovoru srovnal Spojené státy s autoritářským režimem ruského prezidenta Vladimira Putina. „Existuje spousta zabijáků. Myslíte si, že naše země je tak nevinná?" cituje Trumpova slova CNN.

Trump své komentáře pronesl v rozhovoru s novinářem Billem O'Reillym ze stanice Fox News. Prezident prohlásil, že svůj ruský protějšek respektuje. „Ale on je vrah,“ oponoval mu O'Reilly. „Existuje spousta vrahů. Myslíte si, že naše země je tak nevinná?" odpověděl mu Trump.

Ukázka z rozhovoru byla zveřejněna v sobotu a celý rozhovor bude odvysílán v neděli. Jak uvádí CNN, kde o velmi zvláštní tvrzení vycházející z úst prezidenta Spojených států. Trump sám však podobné poznámky pronášel i dříve. „Vede svou zemi a přinejmenším je to vůdce, na rozdíl od toho, kterého máme v této zemi," řekl Trump v rozhovoru pro MSNBC v prosinci 2015.

„Myslím, že naše země má dostatek zabijáků, víte. Ve světě se právě teď děje spousta hloupostí, hodně zabíjení, spousta hloupostí," řekl Trump.

Demokrat a člen Sněmovny reprezentantů USA Adam Schiff, který působí ve sněmovním zpravodajském výboru, označil Trumpovo tvrzení za nepravdivé. „Jedná se o druhý moment, kdy Trump bránil Putina proti obvinění, že je vrah, slovy, že ve skutečnosti nejsou USA o nic lepší nebo jiné," řekl Schiff CNN. „To je tak nevysvětlitelně bizarní, není to pravda. Copak nevidí škodu, kterou svými připomínkami dělá, a že dává dar ruské propagandě?“ dodal.

V rozhovoru s O'Reillym Trump také řekl, že to, že někoho respektuje, „neznamená, že s ním bude vycházet“. „Je to vůdce své země a já říkám, že je lepší s Ruskem vycházet než nevycházet. A pokud nám Rusko pomůže v boji proti IS, což je náš hlavní boj, a s islámským terorismem po celém světě – je to dobrá věc. Budu s nimi vycházet? Nemám ponětí,“ řekl Trump.

O'Reilly také připomněl Trumpovo tvrzení, že 3 miliony hlasů v prezidentských volbách odevzdali nelegální přistěhovalci, což pomohlo v listopadu Hillary Clintonové získat více hlasů. „No, mnoho lidí se přiznalo a řeklo, že mám pravdu. To víte," odpověděl Trump. „Já vím, ale musíte mít k dispozici nějaká oficiální data," odpověděl O'Reilly.

„Dovolte mi jen říct, že když vidíte nelegály, lidi, kteří nejsou občany a kteří byli zaregistrováni ..." řekl Trump. „Podívejte, Bille, můžeme být jako děti, ale podívejte se na registraci, máte tu nelegály, máte mrtvé lidi. Je to opravdu špatná situace. Je to opravdu špatná,“ dodal Trump.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy