Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tříminutové procesy, 13 tisíc popravených odpůrců režimu. I toto se podle aktivistů děje v Asadových věznicích

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Damašek - Amnesty International (AI) tvrdí, že syrský režim tajně popravil v jedné z věznic nedaleko Damašku až 13 tisíc lidí. Většinou se jednalo o odpůrce prezidenta Bašára Asada z řad civilistů. Vláda to popírá.

Věznice Sajdnájá je jednou z největších v zemi a pojme více než 10.000 lidí. Režim zde podle AI v letech 2011 až 2015 ve velkém zabíjel své odpůrce, jejichž popravy byly nařízeny z nejvyšších vládních pozic.

Organizace hovořila s 84 svědky včetně bývalých členů ostrahy věznice či lidí přeživších věznění. Podle nich se popravy skupin 20 až 50 lidí konaly jednou až dvakrát týdně. Vězni byli nejprve postaveni před "polní soud", kde byli odsouzeni bez ohledu na svou výpověď. "Procesy" prý trvaly nejvýše tři minuty.

Vězňům umístěným do obávané trestnice pak bylo v den popravy zpravidla oznámeno, že budou převezeni jinam. Uprostřed noci jim poté zakryli oči, odvedli do izolovaného místa, oznámili jejich osud a oběsili je.

Podle exilové syrské organizace pro lidská práva SOHR zahynulo od počátku občanské války v zemi kvůli mučení ve věznicích až 60 tisíc lidí.

Témata:  Sýrie věznice AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy