Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Szydlová hovořily o budoucnosti EU a hospodářství

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Ve Varšavě dnes jednaly německá kancléřka Angela Merkelová a polská premiérka Beata Szydlová. Podrobně se předsedkyně vlád sousedních zemí během zhruba hodinového jednání věnovaly především hospodářství, mluvily ale třeba i o klimatické politice. Dotkly se také tématu budoucnosti Evropské unie.

Merkelová na tiskové konferenci zdůraznila důležitost právního státu, nezávislých soudů a médií. V souvislosti s kritikou Evropské komise na adresu některých kroků konzervativní polské vlády Merkelová uvedla, že protikomunistické polské hnutí Solidarita pro ni bylo v mládí inspirací. Kancléřka zároveň zdůraznila důležitost právního státu, pluralitní společnosti, nezávislých soudů a médií. Přímo ale polskou vládu za její sporné kroky nijak nekritizovala.

Szydlová označila za pro Polsko nepřijatelný projekt plynovodu Nord Stream 2. Pro Varšavu je podle ní nepřijatelný. Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Podle řady zemí východní části EU jde stavba proti zájmům unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Merkelová byla také dotazována na své nedávné výroky o Evropě dvou rychlostí. Německá kancléřka uvedla, že se v podstatě již jedná o realitu. Některé země mají euro a jiné ne, některé jsou členy schengenského prostoru a jiné ne, uvedla. Všechny druhy spolupráce uvnitř EU ale podle ní musí být otevřené všem členským zemím a nesmějí vznikat žádné exkluzivní kluby.

Témata jako migraci či brexit političky zatím probrat nestihly, uvedly však, že se k těmto tématům dnes ještě dostanou. Polsko je - stejně jako další země takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko) - kritikem německé migrační politiky a odmítá i systém povinných kvót v rámci EU.

Merkelová se na dnešní návštěvě Varšavy setká ještě s prezidentem Andrzejem Dudou a předsedou vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Na programu má také schůzky se zástupci opoziční Občanské platformy (PO) a s představiteli německé menšiny.

Témata:  Angela Merkelová Beata Szydlová EU Polsko

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy