Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva o tajných popravách je pobuřující. Uvádíte lidi v omyl, zuří Asadův režim

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Damašek dnes odmítl obvinění Amnesty International (AI), že Asadův režim ve věznici nedaleko syrské metropole tajně popravil až 13.000 lidí. Tvrzení lidskoprávní organizace jsou prý pobuřující.

Média, která o zprávě AI informovala, podle syrského ministerstva spravedlnosti "pobuřují a uvádějí v omyl". Snaží se prý očernit syrskou vládu nyní, kdy armáda zaznamenává úspěchy v boji proti teroristům.

Podle AI bylo mnoho z popravených lidí oběšeno po vojenských procesech, jež v některých případech trvaly pouze pár minut. "Obvinění jsou nepodložená, jelikož všechny popravy prováděné v Sýrii jsou vykonáním trestů, k nimž předtím dospěly soudy," tvrdí ale ministerstvo.

Z bojiště dnes přišla zpráva o bombardování povstalecké části města Homs. Syrská letadla při něm podle místních zabila osm lidí a další osoby zranila. O útocích informovali záchranáři. Nálet na předměstí Al-Vair byl podle prosyrských zdrojů odvetou za předchozí povstalecké ostřelování vládních částí Homsu.

Podle agentury Reuters je útok na Al-Vair výjimečný, protože syrská letadla a také spojenecké ruské letectvo se nyní soustřeďují na povstalecké cíle zejména v severosyrské provincii Idlib.

Témata:  Sýrie AI (Amnesty International) Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy