Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo chce omezit přídavky na děti cizinců

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble chce výrazně omezit přídavky na děti cizinců ze zemí EU, kteří v Německu pracují, ale jejichž rodina žije ve své vlasti, kde jsou nižší životní náklady.

Děti všech občanů unie, kteří pracují ve spolkové republice, mají zatím nárok na měsíční přídavek 192 eur (5188 korun), a to nejméně do věku 18 let. Od třetího dítěte se navíc výše přídavku o něco zvyšuje.

Přídavky nyní pobírá i 184.655 cizinců, jejichž děti ale v Německu nežijí. Do budoucna chce proto ministr přídavek v takových případech přizpůsobit skutečným nákladům v zemi původu.

V případě Poláků, jichž se to týká nejčastěji (86.987 případů), by se měsíční přídavek na dítě snížil na 97 eur (2621 korun). Podobně by patrně vypadal přídavek na děti Čechů. Předloni na ně přídavek v Německu pobíralo 7700 rodičů, i když jejich děti žily v Česku.

Aby k tomuto kroku mohlo Německo sáhnout, je třeba změnit legislativu EU. Ta sice s takovou možností počítala v rámci dohody s Británií z loňského roku, po brexitu ale tato dohoda padla.

Témata:  Wolfgang Schäuble Německo sociální dávky děti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy