Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turkmenistán volí prezidenta, vyhraje zřejmě Berdymuhamedov

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Ašchabad - Turkmenistán, kde prakticky neexistuje opozice, dnes volí prezidenta. Není pochyb o tom, že nynější hlava státu Gurbanguli Berdymuhamedov hladce získá třetí mandát. Berdymuhamedov se dostal k moci v roce 2006 po smrti dřívějšího vládce Saparmurata Nijazova, který od parlamentu získal titul doživotního prezidenta.

Berdymuhamedovovi, kterému je 59 let, v cestě za doživotní vládou až do loňského roku stálo ústavní omezení, které zapovídalo kandidovat na úřad hlavy státu osobám starším 70 let. V roce 2016 ale parlament jednomyslným rozhodnutím věkovou hranici zrušil, navíc prodloužil prezidentský mandát z pěti na sedm let.

Ačkoli proti stávajícímu prezidentovi kandiduje osm lidí, všichni pocházejí z řad politických stran či státních podniků zcela oddaných vládě, takže se jiný výsledek než vítězství Berdymuhamedova neočekává. Při posledních volbách v roce 2012 vyhrál s 97 procenty hlasů.

Pouštní stát s pěti miliony obyvatel a velkými zásobami zemního plynu ovládá Berdymuhamedov pevnou rukou. V Turkmenistánu sice formálně existuje volná politická soutěž stran, všechny politické subjekty jsou ale loajální vládě. Vládnoucí elita ovládá soudy i média.

Témata:  Turkmenistán Gurbanguli Berdymuhamedov volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy