Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turkmenistán dál povede prezident Berdymuhamedov, změnou ústavy si zajistil doživotní vládnutí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ašgabat - Prezidentem Turkmenistánu se potřetí stal Gurbanguli Berdymuhamedov. Podle volební komise přišlo hlasovat 97,7 procenta voličů a autoritářská hlava státu obdržela téměř 98 procent hlasů.

Výsledky ještě nejsou konečné, protože ústřední volební komisi ještě přicházejí údaje z volebních obvodů, nicméně vítězství Berdymuhamedova je více než jasné.

Berdymuhamedov nastoupil do čela Turkmenistánu jako úřadující prezident v prosinci 2006 po úmrtí prezidenta Saparmurata Nijazova, který vládl středoasijskému Turkmenistánu železnou rukou více než 20 let.

Berdymuhamedov si také loni změnou ústavy prakticky zajistil doživotní vládnutí. Parlament totiž jednomyslně zrušil věkové omezení prezidentských kandidátů a prodloužil mandát hlavy státu z pěti na sedm let. Na prezidenta dosud nesměly kandidovat osoby starší 70 let, což bylo prakticky jediné omezení, které Berdymuhamedovovi stálo v cestě k neomezenému vládnutí.

Do čela státu nastoupil bývalý zubař Berdymuhamedov jako ne příliš známý vicepremiér a byl považován za nevýrazného a nezkušeného politika. Postupně nastolil vlastní kult osobnosti. Složil vlasteneckou píseň, kterou v roce 2015 současně zpívalo více než 4000 lidí, což byl údajně světový rekord.

První Berdymuhamedova báseň, která byla okamžitě zhudebněna, ale nebyla jediným literárním počinem turkmenského prezidenta. Napsal 15 knih o koňských dostizích, lékařství a turkmenském umění, které jsou k dostání ve všech knihkupectvích.

Celou zemi také "zdobí" obří portréty prezidenta nebo mešity nesoucí jeho jméno. Na centrálním náměstí v metropoli Ašgabatu má i svou sochu, která je vysoká šest metrů a pokrytá 24karátovým zlatem. V roce 2013 mu na narozeninách zpívala americká zpěvačka Jennifer Lopezová, která ale později prohlásila, že by Berdymuhamedovi nikdy nezpívala, kdyby věděla, že se v jeho zemi porušují lidská práva.

Podle depeší americké ambasády v Turkmenistánu, které zveřejnil server WikiLeaks, jeho žena žije v Londýně. Podle stejného zdroje má Berdymuhamedov i nemanželskou dceru.

Témata:  Turkmenistán Gurbanguli Berdymuhamedov volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.