Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojenečtí vojácí zabili v Afghánistánu 18 civilistů

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kandahár (Afghánistán) - Nejméně 18 civilistů bylo zabito v týdnu během náletů v jihoafghániské provincii Hílmand. Podle agentury Reuters to dnes oznámila asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA).

Americké vojenské zdroje uvedly, že letadla USA podnikla v průběhu týdne v oblasti kolem 30 leteckých úderů a že údaje o civilních obětech prověřují.

"Vyšetřujeme obvinění a pilně pracujeme na tom, abych zjistili, zda byli usmrceni či zraněni civilisté v důsledku amerických leteckých úderů," oznámil podle Reuters americký brigádní generál Charles Cleveland.

Mluvčí americké armády Bill Salvin předtím také řekl, že se událost vyšetřuje. "Zatím nebylo v tomto ohledu dosaženo žádného závěru," dodal v písemném prohlášení.

Rodinní příslušníci obětí požadovali v nemocnici v hílmandské metropoli Laškár Gá vysvětlení. "Jak by ženy a děti mohly být Taliby?" ptal se podle Reuters jistý Madžnún z okresu Sangin, kde v domě jeho bratra bylo při čtvrtečním náletu zabito 11 lidí. Místní činitel mulla Kásim řekl, že vláda chce spravedlnost pro rodiny obětí.

Podle původních informací, které přinesla agentura AP s odvoláním na afghánské úřední zdroje a také místní obyvatele, mělo být zabito nejméně 22 civilistů, členů dvou rodin.

Témata:  Afghanistán U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy