reklama

Povstalci to zdůvodnili tím, že Moskvě, která je spojencem syrského vládnoucího režimu, se nepodařilo přimět syrskou vládu k tomu, aby plně dodržovala dohodu o příměří a podnikla gesta dobré vůle - například propuštění vězňů a zajatců. Povstalci usilují o zásadní politické reformy spojené s Asadovým odchodem z prezidentské funkce. Asad to ale vždy odmítal a po strategickém úspěchu v Halabu je k tomu ochoten o to méně.

Muhammad Abúd, jeden z vedoucích představitelů povstalců, dnes podle Reuters řekl, že delegace rebelů se jednání nezúčastní. „Bylo tam porušování příměří a Rusové nesplnili své sliby, že toto porušování zastaví," řekl. Další povstalecký činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity, řekl se jednání zúčastní nanejvýš hrstka rebelů, a to pouze v případě, že bude v následujících dvou dnech zjištěn pokrok v terénu, celá delegace ale podle něj určitě nepojede.

Úřad zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury dnes mezitím podle agentury AP rozeslal pozvánky k formálnímu zahájení nového kola mírových rozhovorů v Ženevě, kde se již jednání konala loni. Další kolo rozhovorů by se podle Misturových představ mělo konat 23. února.

OSN se snaží zprostředkovat mír mezi oběma hlavními stranami bez účasti islamistů již téměř rok, ale zatím bez valného úspěchu. Rusko se pokouší převzít štafetu rozhovory v Astaně od dobytí severosyrského Halabu silami věrnými syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi s ruskou podporou. Ani tam se ale důvěra mezi oběma skupinami zatím nijak neprohloubila.