Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Cazeneuve se dohodli: Paříž a Berlín musí stabilizovat EU

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – V Berlíně spolu dnes jednali německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský premiér Bernard Cazeneuve. Oba politici se shodli, že pro stabilitu Evropy je zvláště zvláště důležitá úzká spolupráce Německa a Francie v oblasti hospodářství a boje proti terorismu.

Merkelová uvedla, že Německo i Francie čelí společné teroristické hrozbě, kterou lze překonat jen ve vzájemné součinnosti. Intenzivní spolupráce je třeba i v ekonomice. „Evropa může být silná pouze tehdy, pokud budou obě (naše) země hospodářsky prosperovat," cituje její slova agentura DPA.

Cazeneuve dodal, že význam tradiční německo-francouzské osy ještě posílil kvůli nynější neklidné době, kdy se v Evropě i jinde vzmáhá populismus. Za společnou povinnost tak označil snahu zasadit se o stabilitu eurozóny, s cílem zajistit růst a zaměstnanost.

Šéf francouzské vlády se má na své dvoudenní návštěvě v úterý setkat s předsedou Spolkového sněmu Norbertem Lammertem. Hovořit má také s kandidátem sociální demokracie na kancléře Martinem Schulzem.

Témata:  Angela Merkelová Bernard Cazeneuve EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy