reklama

Merkelová před nedávnem oznámila, že bude každý měsíc z Turecka přejímat 500 nových uprchlíků. "Rozhodli jsme se, že každý měsíc přijmeme 500 uprchlíků, díky čemuž budeme moci být nápomocni v konkrétních případech," řekla Merkelová podle agentury DPA bez dalších podrobností.

Člen německého vládního kabinetu, který si nepřál být jmenován, pro agenturu dodal, že se německá vláda takto rozhodla již před několika týdny.

Nyní Merkelová navrhuje finanční a vzdělávací nabídky Tunisanům, kteří se dobrovolně vrátí do vlasti. Kancléřka chce tímto způsobem omezit množství přistěhovalců, kteří do Německa přijíždějí ze severoafrických zemí.

Podle německých médií plánuje také rozšířit vzdělávací programy pro Tunisany a zajistit granty pro ty, kteří se rozhodnou začít podnikat ve své rodné zemi. O celé záležitosti se bude v nejbližších dnech konkrétněji diskutovat ve vládě.

Turecku v tuto chvíli nemá kapacity na to, aby se o migranty postaralo samo. Samo na svém území poskytuje azyl statisícům migrantů, přesto nepatří mezi hlavní migrační trasy, kterými by uprchlíci mířili do Evropy.