Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační dekret míří na teroristy ne na Syřany, zastal se Asad Trumpa

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad se zastal amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho snaha zakázat vstup Syřanů do USA není dle Damašku namířena proti syrskému národu, ale proti teroristům. Zkritizoval také nedávnou zprávu Amnesty International o údajném mučení vězňů.

Trump dekretem, jehož platnost je nyní soudem pozastavena, zakazuje vstup občanů ze sedmi zemí, mezi nimiž je také Sýrie. Zatímco pro ostatních šest států měl zákaz platit dočasně po 90 dní, pro Sýrii byl časově neomezený.

"Je to proti teroristům, kteří se míchají mezi emigranty směřujícími na Západ. To se stalo v Evropě, zejména v Německu," sdělil Asad v rozhovoru, který dnes vysílaly francouzské rozhlasové stanice Europe 1 a TF1.

V rozhovoru došlo také na dotaz k nedávné zprávě Amnesty International, podle níž bylo ve věznici u Damašku v letech 2011 až 2015 popraveno až 13.000 vězňů. "Ta zpráva je založena na obvinění. Není tam jediný dokument, jediný důkaz," řekl Asad. Zpráva byla sepsána na základě svědectví 84 lidí, mezi nimiž byli strážci, vězni a soudci. Asad je označil za "dezertéry".

Bránil se také proti obvinění, že jsou lidé v syrských věznicích mučeni. Řekl, že zatímco tresty smrti jsou v Sýrii legální, mučení nikoli.

Asad se rozhodně vyslovil proti vyslání mezinárodních pozorovatelů do Sýrie. "Souhlasili byste, kdyby vaše vláda chtěla přijmout syrskou delegaci, aby vyšetřovala důvody, proč vaše armáda za prezidenta (Nicolase) Sarkozyho a pak (Françoise) Hollandea zaútočila na Libyjce a desítky nebo stovky tisíc jich zabila? Mohli bychom vyšetřovat, kolik peněz Sarkozy dostal od (libyjského vůdce Muammara) Kaddáfího? To je otázka svrchovanosti, nedovolíme, aby sem přijela Amnesty, a to pod jakoukoli záminkou," řekl Asad.

Témata:  Bašár Asad Sýrie Donald Trump migrace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy