Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová vypovídala před komisí: Netušila jsem, že naši zpravodajci špehují spojence

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Kancléřka Angela Merkelové dnes předstoupila před parlamentní vyšetřovacím komisí, která se zabývá činností americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v Německu. Řekla, že nevěděla v roce 2013 o tom, že Spolková zpravodajská služba (BND) špehuje spojence.

Špionážní aféra vypukla v Německu v létě 2013, poté co Edward Snowden zveřejnil dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, včetně Merkelové.

Ta se tehdy nechala slyšet, že není možné, aby se spojenci vzájemně špehovali. Později se však ukázalo, že i německá BND sledovala vlády a instituce spřátelených zemí.

Merkelová dnes uvedla, že o postupech BND vůči spojencům nic nevěděla a ani nemohla, protože se věcí nezabývala. Exšéf kancléřství Ronald Pofalla už dříve vypověděl, že BND jednala na vlastní pěst a jeho o tom informovala až v říjnu 2013. Merkelové o tom podle svých slov neřekl.

Merkelová komisi dnes řekla, že její věta o nepřípustnosti špehování mezi spojenci není nesprávná kvůli tomu, že se BND chovala jinak. "Ta věta mi tehdy připadala z německé perspektivy jako trivialita," poznamenala Merkelová, jejíž slova ve světle později známých informací opakovaně kritizovala opozice.

Témata:  Angela Merkelová NSA Německo

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy