Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sanders se nevzdává, pustí se do dalšího boje s Clintonovou

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Washington - Vermontský senátor Bernie Sanders se ještě pokusí zkomplikovat Hillary Clintonové její jasnou pozici favoritky demokratických primárek a soustředí se na nominační souboj v Kalifornii.

"Pokud získáme největší stát v zemi, bude to skutečné poselství pro Američany a pro delegáty, že naše kampaň míří správným směrem," řekl Sanders, který na Clintonovou při započítání hlasů takzvaných superdelegátů ztrácí přes 800 hlasů. Exministryně zahraničí je přitom jen něco přes 200 hlasů od zisku potřebného počtu 2383, který jí může přinést jistotu nominace už před Kalifornií.

Zdroj: YouTube

Demokratický socialista utrpěl porážku ve čtyřech z pěti států severovýchodu USA, kde se konala nominační klání v úterý. Krátce poté v rozhovoru newyorskému listu řekl, že propustí stovky lidí pracujících pro jeho kampaň.

Deník napsal, že se politik dosud nejvíce přiblížil rezignaci na další boj a uznání porážky, nechce se však prý vzdát před jedním ze závěrečných hlasování, jímž bude začátkem června Kalifornie. Tam budou demokraté hrát o vůbec nejvíce delegátských hlasů - 548 - a případný výrazný Sandersův úspěch by ještě mohl zahrát v jeho prospěch, ačkoli celkové vítězství mu zřejmě stejně nepřinese.

Témata:  Bernie Sanders Hillary Clintonová USA volby v USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy