reklama

Americký ministr obrany James Mattis ve středu v Bruselu varoval, že USA by mohly utlumit své spojenecké závazky, pokud evropští členové nezačnou na obranu vydávat více peněz než dosud.

Von der Leyenová se na začátku svého projevu dotkla některých bezpečnostních problémů dnešního světa, včetně ozbrojených vojenských konfliktů, terorismu, ale také propagandy a dalších podvratných metod, které používají státy i další uskupení. Tradiční reakcí Německa v takovém světě by podle ní bylo stáhnout se a spolehnout se na "naše americké přátele".

To ale podle Von der Leyenové už není možné. "Naše problémy nám nikdo nevezme," řekla německá ministryně, podle níž na sebe Evropané musejí vzít větší část zátěže.

"Prezident Trump se ujal úřadu a dal NATO svou plnou podporu," prohlásil dnes Mattis v Mnichově. Nový šéf Bílého domu je podle něj zároveň přesvědčen o tom, že se aliance musí přizpůsobit dnešní situaci ve světě a hrozbám, kterým čelí.

"Je to férový požadavek, chtít, aby všichni ti, co mají prospěch z nejlepší aliance na světě, nesli příslušnou část nezbytných nákladů na ochranu naší svobody," poznamenal šéf Pentagonu.

O armádě se dnes hovořilo také na závěr jednání ministrů zahraničí zemí G20. "Je očividné, že Evropa bude muset převzít více odpovědnosti, ale my nemůžeme omezit bezpečnostní a mírovou politiku jen na zvýšení vojenských výdajů. To nám neumožní bojovat s klimatickými změnami, suchem či chudobou," řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

"Ve Walesu v roce 2014 Německo podpořilo rozhodnutí, že chceme dosáhnout dohodnutého cíle v podobě dvou procent v nadcházejícím desetiletí, tento závazek se nijak nezměnil," řekla kancléřka Angela Merkelová na dnešní tiskové konferenci v Berlíně s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.