Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko očekává brzké dobytí syrského města Al-Báb, aktivisté mají jiný názor

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek - Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že nadvládu nad severosyrským městem Al-Báb má Islámský stát (IS) z 90 procent. Turecká armáda přesto dnes oznámila, že brzy město dobyje.

Turecko chce z Al-Bábu vytlačit bojovníky IS, a přerušit jim tak hlavní spojení tras do Turecka. Zároveň ale turecká armáda obsazením Al-Bábu zabrání kurdským milicím v ovládnutí souvislého území podél turecké hranice.

Ankara tvrdí, že dobytím Al-Bábu se turecké armádě otevře cesta k boji proti IS v jeho baště, jíž je Rakka. "Operace, jejímž cílem je získat kontrolu nad oblastí Al-Bábu, končí a odpor IS se z velké části podařilo zlomit," uvedla dnes turecká armáda.

SOHR ale oznámila, že bojovníci IS mají stále pod kontrolou 90 procent města a že turecká armáda při útocích letectva i dělostřelectva za poslední dva dny pozabíjela 45 civilistů, mezi nimiž je 18 dětí.

Turecko avizovalo konec operací v Al-Bábu už před několika týdny. Teď Ankara tvrdí, že boje prodlužuje přítomnost velkého počtu civilistů a snaha neohrozit je.

Témata:  Turecká armáda Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy