Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšíme výdaje na obranu, slíbila Merkelová na konferenci v Mnichově:

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Mnichov - V Mnichově druhým dnem pokračuje mezinárodní bezpečnostní konference. Kancléřka Angela Merkelová ve svém projevu řekla, že Německo udělá vše pro to, aby zvýšilo výdaje na obranu na dvě procenta HDP, jak se k tomu zavázalo. Do boje s terorismem se podle ní mají zapojit také muslimské země. Zmínila se také o vztazích s Ruskem.

Země NATO se v roce 2014 zavázaly, že do deseti let zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta HDP. Drtivá většina z nich to zatím nesplňuje. Na zvýšení obranných výdajů u evropských spojenců tlačí hlavně administrativa nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Americký daňový poplatník už nemůže nést nadproporční podíl obrany západních hodnot. Američané nemohou dbát o bezpečnost budoucnosti vašich dětí více než vy samy," prohlásil už ve středu v Bruselu nový šéf Pentagonu James Mattis. Přehlížení vlastní vojenské připravenosti ukazuje podle něj na nedostatek respektu k sobě, k alianci a svobodám, "které jsme zdědili a které jsou nyní v jasném ohrožení".

"Cítíme se tímto cílem zavázáni," prohlásila dnes Merkelová k několik let starému závazku. "Uděláme vše pro to, abychom ho naplnili," přislíbila také. Německo zatím na obranu dává asi 1,2 procenta HDP.

Kancléřka také zdůraznila, že se evropské země ani dnes neobejdou bez vojenské podpory Spojených států, například v boji proti islámskému terorismu. K jeho poražení je podle ní také důležité, že jsou do boje zapojeny muslimské země. Očekává přitom, že muslimské náboženské autority budou jasně dávat najevo, že se distancují od terorismu.

Ve svém projevu se šéfka německé vlády dotkla i vztahu s Ruskem, který ani léta po skončení studené války nepovažuje za stabilní a spolehlivý. Také řekla, že by ráda s Ruskem jednala o kybernetických útocích a o šíření falešných zpráv, ze kterých je Moskva často obviňována.

"Víme, že Rusko dává velmi otevřeně na vědomí, že hybridní vedení války považuje za formu obrany," uvedla kancléřka. "Pokud bych si mohla přát jednu věc, pak by jistě bylo velmi dobré dostat toto téma například do agendy rámce rozhovorů mezi NATO a Ruskem," prohlásila.

Merkelová také reagovala na dotaz k opakovaným útokům Trumpa na média. "K novinářům chovám velký respekt, vzájemně se respektujeme," řekla s tím, že pokud se objeví rozpory, tak o tom s představiteli médií hovoří. "Svobodu tisku vnímám jako důležitou," dodala.

Témata:  Angela Merkelová NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy