Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude muset Merkelová prozradit, co tajila před veřejností? Soud se postavil na stranu novináře

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Soud první instance vyhověl žádosti redaktora listu Tagesspiegel. Německá kancléřka Angela Merkelová má zveřejnit seznam novinářů, s nimiž loni hovořila mimo záznam, i přehled témat, která spolu probírali. V kauze ale definitivně rozhodne až odvolací soud.

Redaktor deníku Tagesspiegel chtěl správní žalobou dosáhnout toho, aby se dozvěděl, s jakými novináři Merkelová diskutovala například o brexitu, migraci nebo postoji vůči Alternativě pro Německo (AfD).

Správní soud v Berlíně mu z větší části vyhověl, když konstatoval, že požadované obecné informace není třeba tajit. Zároveň ale soud odmítl, aby kancléřství muselo sdělit, co konkrétně Merkelová novinářům řekla.

Merkelová by tedy měla informovat o rozhovorech, které vedla mimo záznam a které se tak později neobjevily v médiích. Uvést přitom má vždy následující: místo rozhovoru, čas, účastníky a témata.

Témata:  Angela Merkelová novináři Německo

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy