Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce překreslit hranice silou, budeme podporovat Polsko i Pobaltí, slíbil Pence

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Viceprezident USA Mike Pence dnes v Bruselu prohlásil, že je třeba, aby Rusko plnilo závazky vyplývající z mírových dohod z Minsku. Obě strany ukrajinského konfliktu, který začal na jaře 2014, podle něj musejí okamžitě zajistit příměří. Řekl také, že Washington podporuje posilování východního křídla NATO.

Pence také řekl, že v souladu s přáním nového prezidenta Donalda Trumpa budou také Spojené státy hledat novou "společnou půdu" ve vztazích s Ruskem. "Prezident Trump věří, že ji bude možné najít," poznamenal viceprezident.

USA ovšem dál pokládají Rusko za odpovědné za vývoj na východě Ukrajiny a Moskva má podle Pence přispět ke zmírnění stávajícího násilí v oblasti, příměří mají ale zajistit obě strany konfliktu. "Musí začít dnes, je to v zájmu míru a životů nevinných lidí," podotkl Pence.

Evropská unie s plněním mírových dohod z Minsku spojuje své hospodářské sankce, které na Rusko kvůli ukrajinské krizi uvalila.

Severoatlantická aliance kvůli ukrajinské krizi přistoupila k největšímu posílení své obranyschopnosti na východním křídle od konce studené války. V mezinárodních jednotkách ve třech pobaltských členských zemích a v Polsku jsou zastoupeni také američtí vojáci.

"V reakci na ruskou snahu překreslit mezinárodní hranice silou budeme dál podporovat úsilí NATO v Polsku a Pobaltí," upozornil v Bruselu americký viceprezident.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Mike Pence

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy