Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo výrazně omezí sociální dávky pro cizince. Chce tak zamezit migraci z chudých zemí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německo se chystá výrazně omezit sociální dávky pro cizince ze zemí Evropské unie. Podporu v nezaměstnanosti a další příspěvky získají pouze tehdy, jestliže se budou bez pomoci státu v Německu živit přinejmenším pět let a platit příslušné odvody.

Návrh zákona ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová už prý poslala do mezirezortního připomínkového řízení. "Musíme zastavit imigraci do systému sociálního zabezpečení - a to i v sebeobraně," oznámila svůj plán na změnu zákona už loni v prosinci.

Vzniknout by zákonem měla nová překlenovací dávka, jejíž výplata však bude omezena pouze na čtyři týdny. Pokrýt by měla jen náklady na základní potřeby, jakými jsou jídlo, ubytování, hygiena a zdravotní péče. Získat by cizinci z EU mohli také zvláštní půjčku na financování cesty zpět do vlasti.

Nahlesová návrhem zákona reagovala na loňské rozhodnutí Spolkového sociálního soudu (BSG), podle něhož mají cizinci ze zemí EU pobývající v Německu více než šest měsíců nárok na určité sociální dávky v zákonné výši. Dávky v případě dlouhodobé nezaměstnanosti jim ale podle soudu nepřísluší.

K vytvoření zákona omezujícího výplaty dávek cizincům z EU vyzvala také bavorská poslankyně za vládní Křesťanskosociální unii (CSU) Gerda Hasselfeldtová, podle které rozhodnutí BSG představuje "nové velké lákadlo pro migraci chudých lidí z východoevropských států".

Podle odhadu německého Svazu měst a obcí by - v případě, že by se zákon nezměnil - dodatečný nárok na finanční podporu získalo asi 130.000 lidí. Právě dalšímu zatížení obcí chce Nahlesová novým návrhem zákona zabránit. Plán ministryně práce už dříve podpořila i kancléřka Angela Merkelová.

Témata:  Německo sociální dávky cizinci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy