Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bylo odvolání Mládka pomstou? Táborská ČSSD soptí, další straníci volí mírnější slova

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Tábor/Praha - Táborská ČSSD vnímá odvolání ministra průmyslu Jana Mládka jako trest za to, že Jihočeský kraj nepodpořil před březnovým sjezdem Bohuslava Sobotkovu nominaci na předsedu strany. Další členové ČSSD ale nejsou až tak kritičtí.

Okresní výkonný výbor ČSSD v Táboře se v pondělí jednohlasně shodl, že s Mládkovým odvoláním kategoricky nesouhlasí. "Tento krok předsedy vlády jednoznačně ukazuje občanům, že se ČSSD potýká před volbami do Poslanecké sněmovny s osobními spory uvnitř strany," stojí ve stanovisku.

Šéf jihočeské ČSSD a hejtman Jiří Zimola nechtěl situaci komentovat s odkazem na to, že je v zahraničí. Předseda Sněmovny Jan Hamáček dnes novinářům řekl, že o tom, kdo by měl Mládka nahradit, nemá informace.

Mládek podle něj situaci podcenil, ale nemyslí si, že by v problematice mobilních dat chyboval úmyslně, spíš se mu na tuto oblast nepodařilo najít dobré spolupracovníky. "Premiér rozhodl správně, situace byla neudržitelná," řekl.

Europoslanec Miroslav Poche sdělil, že Sobotkovo rozhodnutí vítá. "Mělo přijít již v podzimním balíčku," připomněl listopadovou výměnu ministrů zdravotnictví a pro lidská práva.

Další zástupce ČSSD v Evropském parlamentu Pavel Poc míní, že nemá cenu spekulovat o tom, zda není na začátku volebního roku na výměnu příliš pozdě. "Ministr je exekutivní funkce. Jestliže nefunguje, jak má, v jakémkoli ohledu, musí být vyměněn a neexistuje žádné pozdě nebo brzy," napsal ČTK v textové zprávě. Mládkovým nástupcem by měl podle Pocheho být spíš politik než jen odborník, protože vláda je silně politická.

Témata:  Jan Mládek Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy