Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomové cupují plány ČSSD: Progresivní zdanění v Česku? Systém to ještě víc zkomplikuje

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Progresivní zdanění, které chce zavést ČSSD, slouží ke snížení příjmové nerovnosti. Podle ekonomů je toto opatření v Česku ale prakticky zbytečné.

Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by podle návrhu ČSSD daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Sazby daně u firem by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent. Daně by tak měly podle ČSSD klesnout více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. Teď je v Česku u zdanění firem jednotná 19procentní sazba a u příjmů fyzických osob 15procentní.

"Progresivní zdanění se obvykle používá ke snížení příjmové nerovnosti. ČR je přitom zemí, kde jsou jedny z nejnižších rozdílů v příjmech nejen v Evropě, ale na celém světě. Navíc i současný systém je díky slevám na dani mírně progresivní," řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

"Návrh sociální demokracie míří mimo terč," uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Míra progresivity daně z příjmu v ČR nevybočuje ze standardu zemí EU.

"Zavedení progresivní daňové sazby pro fyzické osoby ve čtyřech pásmech považujeme za opravdu nešťastné. Už teď máme poměrně komplikované zdanění u fyzických osob," upozornila partnerka společnosti TPA Jana Skálová.

Není podle ní pravda, že je v ČR sazba daně 15 procent. Při použití superhrubé mzdy je zdanění přes 20 procent hrubé mzdy zaměstnance. Zavedení čtyř sazeb ještě více zkomplikuje celý daňový systém. Tři sazby pro firmy povedou k tomu, že podnikatelé budou mít zájem rozdrobit své aktivity do více právnických osob, a využít tak nejnižší sazby daně, podotkla.

Efektivní sazba daně vypočtená z průměrné mzdy při zohlednění slevy na poplatníka u fyzických osob dosahuje dnes podle vedoucí daňových poradců skupiny Apogeo Jaroslavy Hankové 12,77 procenta a má tendenci se s klesajícím příjem snižovat. U příjmu 16.000 Kč je 7,16 procenta.

Práce je v ČR zdaněna zejména vysokými odvody na pojistné, 34 procent z hrubé mzdy hradí na pojistném zaměstnavatel a 11 procent zaměstnanec. Dlouhodobě je na to poukazováno jako na konkurenční nevýhodu ČR, doplnila.

Témata:  daně Sociální demokracie (SOCDEM) platy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy