Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko poslalo do Bruselu ostrý dopis: Porušujete naši národní suverenitu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: pis.org.pl

Varšava – Polsko se ostře vyhradilo vůči kritice Evropské unie. Ta opakovaně vyjádřila znepokojení nad změnami kolem tamního ústavního soudu. Vydala proto doporučení týkající se pravidel právního státu. Z Varšavy teď přichází hodně ostrý vzkaz.

Polsko ministerstvo zahraničí podle agentury AP uvedlo, že poslalo Evropské unii v reakci na doporučení bloku týkající se právního státu v této zemi dopis. „Jde o poslední krok v patové situaci mezi populistickou varšavskou vládou a úředníky EU obávajícími se oslabování demokratických standardů,“ uvádí agentura.

Ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že jeho odpověď pro Evropskou komisi zdůrazňuje, že se Polsko zavázalo k demokracii, a proto je otevřené návrhům. Obvinilo ale zároveň místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse, který silně kritizoval polské kroky, že Polsko marginalizuje a porušuje jeho národní suverenitu.

Vládnoucí strana v Polsku - Právo a spravedlnost (PiS) - po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm. Tu ovšem sami soudci odmítli jako protiústavní.

Spekulovalo se také o tom, že Evropská komise bude chtít Varšavu potrestat nejpřísnějšími sankcemi, které se v takových případech předpokládají, tedy zbavení Polska hlasovacích práv v EU. Polsko ale podle některých komentářů může na svůj odpor doplatit při projednávání rozpočtu EU, kde hrozí, že by mohlo přijít o hodně ze společných finančních fondů.

Témata:  Polsko EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy