reklama

Brána se nakonec v poměrně dobrém stavu našla na okraji norského Bergenu, když na ni policii upozornil anonym. Vyšetřovatelé se domnívají, že ji tam zloději nechali, protože případ vyvolal velkou pozornost, a oni se obávali, že budou časem prozrazeni.

Ani přes rozsáhlé pátrání ve více zemích a vypsanou odměnu 10 tisíc eur za jejich dopadení se je zatím nepodařilo chytit.

Dnes krátce po poledni se stokilogramový symbol nacistických zločinů, který už byl v posledních dnech pod přísným dohledem policie v Bavorsku, vrátil do Dachau. "Brána symbolizovala a symbolizuje ponižování člověka nacistickou diktaturou," řekl při této příležitosti bavorský ministr školství a kultury Ludwig Spaenle.

Brána bude nově vystavena ve stálé expozici, kde ji návštěvníci poprvé mohou spatřit 29. dubna na 72. výročí osvobození koncentračního tábora.

První vězni prošli vstupem do tábora 22. března 1933 - necelé dva měsíce poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem. Židy, kteří nakonec tvořili asi třetinu vězněných, začali nacisté hromadně internovat po takzvané Křišťálové noci v listopadu 1938.

Zařízení, kterým prošlo nejméně 200.000 lidí, z nichž asi 41.500 zahynulo, sloužilo jako model pro další koncentrační tábory po celé Evropě. Vězni v Dachau se dočkali osvobození 29. dubna 1945, když k městu postoupila americká armáda, která tam nalezla více než 30.000 zubožených lidí.