reklama

Podle agentury TASS by se mělo odpoledne konat i společné setkání všech vyjednavačů. Mistura už před zahájením dnešního jednání prohlásil, že od něj neočekává průlom. Nicméně uvedl, že se pokusí dostat strany konfliktu k přímým jednáním.

K přímému jednání vyzvala ve středu i Opoziční vyjednávací komise (HNC), která zaštiťuje několik opozičních skupin a které se někdy také říká rijádská skupina. Nyní ji nově vede kardiolog Násir Harírí, předtím tuto skupinu na ženevských rozhovorech vedl Muhammad Allúš.

Strany konfliktu rozděluje zejména spor o osud současného syrského prezidenta Bašára Asada, jehož okamžitý odchod z úřadu požaduje opozice. Asad odchod odmítá, dokud se pro jeho konec u moci nevysloví sami Syřané ve volbách.

Od posledního kola rozhovorů pod záštitou OSN, které se konalo loni v dubnu, se změnila situace na bojišti. Syrské armádě se s pomocí jejích spojenců, zejména ruské armády, podařilo loni v prosinci dobýt Aleppo, což je pokládáno za největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války na jaře 2011.