Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Dragon přistála u ISS, přivezla zásoby a materiál

Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Foto: Space.com

Mys Canaveral - U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes na druhý pokus zakotvila kosmická loď Dragon. Přivezla zásoby a vědecký materiál, který je notné kvůli zpoždění rychle vyložit. Další zásilka dorazí na ISS v pátek. Dopraví ji ruská nákladní loď Progress.

SpaceX vyslal k ISS loď Dragon v neděli z odpalovací rampy na Floridě. Americký astronaut Shane Kimbrough a jeho francouzský kolega Thomas Pesquet loď zachytili za pomoci robotické ruky s několikaminutovým předstihem proti plánu.

Přistání bylo původně plánováno na středu, ale palubní počítače ho automaticky odložily o 24 hodin kvůli nesrovnalostem v údajích o poloze stanice. Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli chybě v navigaci byla operace zastavena.

Po vyřešení problémů bylo přistání na druhý pokus úspěšné. Náklad určený pro vědecké experimenty teď musejí astronauti vzhledem k pozdějšímu dodání rychle vyložit. Platí to hlavně o 40 myších, které jsou určeny pro pokusy s hojením.

Témata:  Dragon Space-X ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy