Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asociační dohoda EU-Ukrajina v nizozemském parlamentu prošla

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Amterdam - Ačkoli Nizozemci lomi v referendu odmítl asociační dohodu EU s Ukrajinou, nizozemský parlament ji v noci na dnešek schválil. Plebiscit totiž nebyl právně závazný.

V referendu, jež se konalo loni v dubnu na popud euroskeptických kruhů, se proti asociační dohodě vyjádřilo 61 procent Nizozemců, avšak při účasti, která jenom těsně přesáhla práh potřebný k uznání platnosti hlasování.

Vláda pak žádala od EU záruky, že ratifikace nebude formální krok na cestě ke členství Ukrajiny v EU a že unii nezavazuje k vojenské pomoci Kyjevu, a v lednu předložila návrh zákona k ratifikaci dohody parlamentu.

Pro text v noci hlasovalo 89 poslanců, proti bylo 55 jejich kolegů. Šlo o poslední parlamentní jednání před volbami, které jsou vypsány na 15. březen.

Po poslanecké sněmovně musí o dohodě hlasovat ještě senát, kde současná vláda nemá většinu. Tato volba se ale podle nizozemských sdělovacích prostředků před volbami nestihne.

"Děkuji premiérovi (Markovi) Ruttemu a parlamentní většině, že se zaměřili na budoucnost a podpořili projekt, který je výhodný pro všechny," reagoval na facebooku ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Témata:  Nizozemí Ukrajina EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy