Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá rozvědka ve střehu. Sleduje zahraniční novináře

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá Spolková zpravodajská služba (BND) od roku 1999 sleduje zahraniční novináře. Soustředí se například na žurnalisty v Afghánistánu, Pákistánu a v Nigérii, uvedl magazín Spiegel.

Organizace Reportéři bez hranic podle magazínu označila toto sledování za "pobuřující útok na svobodu tisku" a "nový rozměr porušování ústavy". Obává se také, že BND bude zahraniční novináře dál odposlouchávat a nic na tom nezmění ani nový zákon o zpravodajské službě.

Podle uvedených dokumentů je na seznamu zpravodajské služby minimálně 50 sledovaných telefonních a faxových čísel nebo e-mailových adres novinářů či redakcí.

Je mezi nimi například více než desítka přípojek britské BBC v Afghánistánu a v její londýnské centrále. Sledovány jsou i redakce mezinárodního programu BBC World Service.

Na seznamu zájmových cílů Spolkové zpravodajské služby je údajně rovněž přípojka listu The New York Times v Afghánistánu. Totéž se týká i mobilních a satelitních telefonů agentury Reuters v Afghánistánu, Pákistánu a Nigérii, napsal Spiegel.

Témata:  Německo novináři noviny a tisk

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy