Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec volného pohybu osob. Zahájením brexitu se Británie uzavře pro lidi z EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová v polovině března oznámí, že zahájením jednání o odchodu Británie z Evropské unie, takzvaném brexitu, skončí volný pohyb osob pro nové imigranty z ostatních unijních zemí.

Uvedl to dnes na svém portálu britský deník The Telegraph. Mayová již dříve uvedla, že si přeje zahájení brexitu aktivací článku 50 lisabonské smlouvy o fungování institucí EU nejpozději na konci března.

Mayová má říci, že ode dne formálního zahájení brexitu občané EU, kteří přijedou do Británie, už nebudou mít automaticky právo na trvalý pobyt v zemi. Stane se tak v rámci snižování přistěhovalectví a očekávaného zavádění nového vízového režimu a omezeného přístupu cizinců k dávkám.

Konzervativní premiérka podle The Telegraph také uvede, že imigrantům, kteří ze zemí EU přijeli na britské ostrovy před spuštěním rozluky, budou mít zaručena své dosavadní práva tak dlouho, co stejná práva budou platit pro britské občany jinde v unii.

Oznámením Mayová ukáže, že hodlá převzít kontrolu nad britskými hranicemi a vyjasnit situaci 3,6 milionu občanů EU, kteří žijí v Británii, řekl listu vlivný konzervativní poslanec Iain Duncan Smith.

Po aktivaci článku o zrušení členství v unii začne dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek rozluky. Předpokládá se, že jednání nebudou snadná, spory se očekávají především v oblasti volného pohybu a v přístupu na unijní trh. Mayová již sdělila, že chce takzvaný tvrdý brexit, tedy úplné oddělení od EU, a chce uzavřít nové bilaterální smlouvy.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy