Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud snížil Le Penovi pokutu za hanlivé výroky o Romech, musí zaplatit 5 tisíc eur

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Aix-en-Provence (Francie) - Odvolací soud ve Francii dnes snížil zakladateli krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Jeanu-Mariemu Le Penovi pokutu za jeho hanlivé výroky o Romech. 

Původně měl Le Pen zaplatit pokutu 8000 eur (216.000 Kč), nyní byla částka snížena na 5000 eur (135.000 Kč), informovala agentura AFP.

Na politickém shromáždění v Nice v roce 2013 varoval politik obyvatele, že v roce 2014 se nejméně o 50.000 zvýší současný počet Romů, jejichž přítomnost ve městě podle něj provází „svrbění a pach". Soud loni rozhodl, že se tak dopustil trestného činu podněcování k rasové nenávisti a etnické diskriminace.

Nyní osmaosmdesátiletý kontroverzní politik byl již dříve odsouzen za jiný výrok, podle něhož Romové "kradou tak přirozeně, jako ptáci létají". Le Pen bojuje s francouzskou justicí kvůli svým nejrůznějším kontroverzním prohlášením desítky let. Za nejznámější se považuje jeho opakované tvrzení, že nacistické plynové komory jsou jen detailem v dějinách druhé světové války. Podle svých kritiků tím zpochybňuje zločiny proti lidskosti.

Národní fronta, kterou nyní vede Le Penova dcera Marine, svého zakladatele kvůli kontroverzním výrokům předloni vyloučila ze svých řad. Le Penová otce v čele strany nahradila už v roce 2011; nyní je europoslankyní a letos se uchází o křeslo francouzského prezidenta. Le Penová se od svého otce pokouší distancovat, protože jeho otcovy radikální názory ohrožují její ambice.

Témata:  Jean-Marie Le Pen Marine Le Pen Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy