Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finský soud uzavřel aféru Putina a policie

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Finský soud zprostil viny jednoho z náčelníků finské policie. Ten spolu se dvěma kolegy čelil obvinění z nedbalosti v kuriozním přápadu.

Ve finském policejním seznamu osob napojených na organizovaný zločin se totiž před časem ocitlo jméno ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentura AFP.

Odvolací soud v Helsinkách usoudil, že náčelník sice odpovídal za seznam, ale sám Putina do databáze nezanesl a jeho povinnosti nebyly dostatečně přesně definovány, aby se z nich dala vyvozovat trestní odpovědnost.

Aféra propukla v roce 2013, kdy se v médiích objevila zpráva, že jméno ruského prezidenta ve Finsku dva týdny figurovalo na seznamu podezřelých, kterým hrozilo více než půl roku vězení. Finská policie se tehdy Kremlu omluvila a pochybení označila za vážné.

Podle mluvčího Kremlu ruský prezident v roce 2013 zprávu o svém zařazení na finský seznam podezřelých přijal s nadhledem a žádná odvetná opatření nežádal.

Témata:  Finsko Vladimír Putin policie Finsko

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy