Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf CSU Seehofer odmítl koaliční vládu se Zelenými. Představují riziko, tvrdí

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Parlamentní volby se budou v Německu konat sice až na podzim, už nyní se ale mluví o možné koalici. Bavorský premiér Horst Seehofer dnes prohlásil, že pro něj v současné době Zelení nepřipadají v úvahu jako koaliční partner pro CSU.

Seehofer v dnešním projevu v Pasově před několika tisíci příznivců kritizoval vyjádření představitelů Zelených k bezpečnostní politice. Zmínil například výhrady předsedkyně Zelených Simone Peterové vůči postupu policie v Kolíně nad Rýnem během silvestrovských oslav před dvěma měsíci. Policie přitom podle Seehofera postupovala naprosto správně, když se snažila zabránit opakování masových útoků na ženy z přelomu let 2015 a 2016.

"Zelení jsou skutečným bezpečnostním rizikem pro naši zemi, a dokud budou takto uvažovat, jako koaliční partner nepřipadají pro CSU v úvahu," prohlásil bavorský premiér a také zopakoval, že jeho strana trvá na zavedení horní hranice pro přijímání uprchlíků.

Kancléřce a předsedkyni sesterské Křesťanskodemokratické (CDU) Angele Merkelové tím dost možná zkomplikoval vyjednávání po zářijových parlamentních volbách.

Dnešní nejnovější průzkum veřejného mínění dává CDU/CSU šanci na zisk 33 procent hlasů, sociálním demokratům na 31 procent. Do Spolkového sněmu by se dostali ještě Alternativa pro Německo (devět procent), Zelení (osm procent), Levice a svobodní demokraté (obě sedm procent).

Pro CDU/CSU, které jasně odmítají vládní spolupráci s Levicí a AfD, za takovéto konstelace přicházejí v úvahu v podstatě jen dvě možné koalice. Buď opakování velké koalice se sociální demokracií, kterou si ale ani jedna ze stran nepřeje, nebo koalice CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených, která by měla těsnou většinu.

Témata:  Horst Seehofer volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.