Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlepšime podmínky uprchlíků v Egyptě, slíbila Merkelová

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Káhira - Německo pomůže Egyptu zlepšit situaci uprchlíků v zemi a v boji proti terorismu. Egypt znovu povolí činnost německých politických nadací.

Po jednání s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím v Káhiře to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

V Egyptě je kolem půl milionu syrských uprchlíků a další statisíce běženců ze Súdánu a dalších afrických zemí. Evropané se obávají, aby se také tito lidé nechtěli přesunout na starý kontinent.

"Proto zde máme společný úkol, zlepšit osud uprchlíků," řekla Merkelová podle agentury DPA. Berlín zlepší životní podmínky uprchlíků v Egyptě vlastními programy i podporou mezinárodních organizací, upřesnila kancléřka.

Na otázku ohledně možného vybudování záchytných táborů pro uprchlíky v Egyptě odpověděla Merkelová, že diskuse se do tohoto bodu ještě nedostala.

Sísí sdělil, že v Egyptě nejsou žádné uprchlické tábory. Pět milionů uprchlíků v zemi bydlí v domech, "jedí to, co jedí Egypťané, jako kdyby byli sami Egypťany". Podle něj ještě nenastal okamžik pro rozhovory o případné migrační dohodě s EU podobné té, kterou Brusel vyjednal s Tureckem výměnou za miliardovou finanční pomoc.

Témata:  Angela Merkelová Egypt uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy