Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané Belgie dostanou jodové tablety pro případ jaderné havárie

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel - Belgie se obává jaderného útoku či nehody. Hodlají tak občanům po v zemi rozdají jodové tablety, které mají snížit účinky případného ozáření.

Pro případ jaderné nehody či útoku podle belgických médií ministryně zdravotnictví, Maggie De Blocková, hodlá rozdat Belgičanům jodové tablety. Tyto prášky se používají pro snížení účinků záření na štítné žlázy, a může snížit riziko rakoviny štítné žlázy po expozici.

Opatření bylo doporučeno Vrchní radou zdravotnictví jako součást revize pravidel země pro jednání při jaderné havárii a ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že bude brát návrh v úvahu. Do konce rodu by měla být vypracována nová pravidla, která právě připravují.

Ačkoliv tato myšlenka podle tamějších odborníků není nic nového, přivedení do praxe však ano. 

Obavy týkající se jaderné bezpečnosti bere Belgie v poslední době velmi vážně. Reaktory stárnou a navíc minulý měsíc oznámili, že je jeden z jaderných úřeníků podezřelý z napojení na terorismus.

Navíc na ni Německo podle agentury AFP naléhá, aby své reaktory uzavřeli. Konkrétně se jedná o druhý reaktor v Tihange a třetí blok v Doelu, Oba nedávno pakovaně postihly nehody.

Témata:  jaderné elektrárny Belgie prevence

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy