Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu pravděpodobně unesli občanku Austrálie, úřady pátrají po informacích

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Sydney - Ve východoafghánském městě Dželálábád byla údajně ve čtvrtek unesena Australanka Katherine Jane Wilsonová, úřady informaci prověřují.

Ahmad Alí Hazrát z provinční rady Nangarháru řekl, že Wilsonová byla určitě unesena, ale není jasné kým a z jakého důvodu. Wilsonové je kolem 60 a v Afghánistánu žije několik let. Vede organizaci Zardúzí, která místním chudým ženám pomáhá zprostředkovat prodej jejich výšivek.

Otec Australanky Brian Wilson řekl, že jeho dcera zasvětila svůj život pomoci ženám v regionu. "Mám velký strach. Předpokládám, že je rukojmí a že ji budou chtít udržet naživu a neublíží jí, protože něco chtějí výměnou získat. Mrtvý rukojmí pro ně není dobrý," řekl.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová řekla, že Austrálie se "snaží zprávu ověřit u afghánských úřadů, které jsou přesvědčeny, že žena byla unesena". Možnost výkupného ale obratem vyloučila. "Politikou australská vlády je neplatit únoscům výkupné," dodala.

Témata:  Afghanistán Austrálie únos / rukojmí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy