Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znečištěné prostředí způsobí ročně úmrtí 1,7 milionu dětí, varuje WHO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Znečištění prostředí má negativní vliv nejen na zdraví dospělých lidí, ale i na životy dětí. Se znepokojující zprávou přišla Světová zdravotnická organizace (WHO).

Za čtvrtinu všech úmrtí dětí mladších pěti let na světě může nezdravé nebo znečištěné životní prostředí včetně znečištěné vody a ovzduší, pasivního kouření a nedostatku správné hygieny.

Tyto faktory zabíjejí 1,7 milionu dětí ročně, informovala Světová zdravotnická organizace (WHO), kterou citovala agentura Reuters. "Znečištěné životní prostředí je smrtící - především pro malé děti," uvedla v prohlášení generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

Podobné nehygienické a znečištěné prostředí může vést ke smrtelným případům průjmových onemocnění, malárie či zápalu plic, dodala WHO ve své zprávě, která se věnuje nejen souvislosti mezi dětským zdravím a životním prostředím, ale také tomu, zda děti zdědí trvale udržitelný svět.

Témata:  WHO životní prostředí děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy