reklama

Prudké boje v Halabu ohrožují příměří a také mírové rozhovory, které mají v květnu pokračovat dalším kolem.

SOHR tvrdí, že v minulých sedmi dnech zemřelo při náletech na povstalecké oblasti 123 civilistů včetně 18 dětí a při povstaleckém ostřelování vládních čtvrtí pak přišlo o život 71 civilistů, mezi nimiž bylo 13 dětí.

Zdroj: YouTube

Ve středu pozdě večer byla bombardována halabská nemocnice provozovaná Mezinárodním výborem Červeného kříže a organizací Lékaři bez hranic. O život tam přišly tři desítky lidí, z nichž víc než třetina byli zdravotníci a pacienti. Opozice a také USA útok připsaly syrské vládě, která to ale odmítla. Její spojenec Rusko dokonce oznámilo, že nemocnici mohlo zasáhnout letadlo koalice, která bojuje proti Islámskému státu a již vedou USA.

Agentura RIA novosti o dovoláním na zdroj blízký diplomatům v Ženevě, oznámila, že se Rusko s USA dohodly, že v Damašku a okolí má od dnešní půlnoci platit klid 24 hodin a v Latákíji 72 hodin.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes prohlásil, že zhroutí-li se mírové rozhovory a bude-li obnoveno násilí, čeká Sýrii nová "hrůza". Obvinil strany konfliktu z toho, že projevují minimální ohledy na civilisty. "Ukončení násilí a ženevské rozhovory jsou jediné možné alternativy, pokud se jich nyní vzdáme, obávám se nových hrůz, jakých budeme v Sýrii svědkem," řekl Husajn. Podle něj se v Sýrii obnovuje násilí do té míry, v jaké panovalo před příměřím.

Agentura RIA Novosti píše, že syrská armáda a ruské letectvo připravují ofenzivu proti radikálům v Rakce a Dajr az-Zauru. Ruský velvyslanec při OSN v Ženevě Alexej Borodavkin upozornil, že se příměří dojednané v únoru nevztahuje na radikální organizace Islámský stát a fronta An-Nusra.