Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané v Jižní Koreji rozmisťují protiraketový štít THAAD, Čína a Rusko protestují

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Foto: mda.mil

Soul/Washington - Severní Korea včera odpálila čtyři balistické rakety a dnes začaly Spojené státy na jihokorejském území rozmisťovat části protiraketového šítu THAAD, systém by měl být plně funkční do konce tohoto roku. Eskalací napětí v regionu se bude ve středu zabývat Rada bezpečnosti OSN.

O rozmístění štítu THAAD už v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis. Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestují Čína a Rusko.

Dnes začal Washington na jih Korejského poloostrova přesouvat mimo jiné odpalovače raket. "Pokračující provokace ze strany Severní Koreje, včetně včerejšího odpálení několika raket, jen potvrzuje prozíravost loňského rozhodnutí umístit v Jižní Koreji THAAD," uvedl admirál Harry Harris, velitel americké Tichomořské flotily.

Rozmisťovat začaly USA v Jižní Koreji části štítu pouhý den poté, co KLDR odpálila čtyři balistické střely. Komunistická vláda tak reagovala na společná cvičení, které Jižní Korea a Spojené státy zahájily minulý týden. Incident odsoudily jak místní regionální mocnosti Čína, Japonsko a Jižní Korea, tak USA a západní státy, jako jsou Británie a Francie.

Severokorejská státní média uvedla, že cílem testu raket bylo v případě nutnosti zasáhnout základny "imperialistických sil agresora USA" v Japonsku. Odpálení čtyř raket osobně nařídil a na místě pozoroval Kim Čong-un. Vůdce KLDR zároveň varoval, že situace na Korejském poloostrově je natolik vážná, že "může kdykoli vypuknout válka".

Jihokorejská armáda sdělila, že střely doletěly přibližně 1000 kilometrů daleko a dosáhly výšky kolem 260 kilometrů. Podle jihokorejské armády se s největší pravděpodobností nejednalo o mezikontinentální střely schopné doletět na severoamerickou pevninu.

Americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru s japonským premiérem Šinzóem Abem dnes Tokio ujistil, že stojí "stoprocentně" za ním.

Témata:  protiraketový štít THAAD Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy